Deel 2: Systeemeigenaren zijn de sleutel in data-analyseprojecten

door | aug 20, 2024

Deel 2: Systeemeigenaren zijn de sleutel in data-analyseprojecten

door | aug 20, 2024 | Blog | 0 Reacties

Deel 2: Systeemeigenaren zijn de sleutel in data-analyseprojecten

Nathi Dube, directeur Innovatie PBT bij PBT Groep

In mijn vorige blog besprak ik de cruciale rol die bronsysteemeigenaren spelen in data-analyseprojecten. Zij zijn essentieel in de waardeketen van data en zorgen ervoor dat data effectief wordt beheerd en gebruikt. Deze maand richt ik me op de voordelen die samenwerking tussen deze systeemeigenaren en datateams organisaties kan bieden.

Het is belangrijk om te onthouden dat de relatie tussen data-analysesystemen en databronnen tweerichtingsverkeer is. Vertrouwen tussen de eigenaren van bronsystemen en datateams is daarom essentieel als analytische projecten het best mogelijke rendement moeten opleveren.

Gevolgen van niet samenwerken

Als er geen samenwerking is tussen deze belangrijke belanghebbenden, kunnen gegevensprojecten mislukken, waardoor elke investering die een bedrijf heeft gedaan in data-analyseplatforms teniet wordt gedaan.

Wanneer eigenaren van bronsystemen worden uitgesloten, kan de algehele kwaliteit van gegevens hieronder lijden, wat een kettingreactie veroorzaakt die van invloed is op verschillende datagestuurde initiatieven. Dit kan de implementatie van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning services omvatten. Bovendien kan de klantenservice in het gedrang komen als bedrijven niet over nauwkeurige en actuele informatie beschikken.

Sommige eigenaren van bronsystemen gebruiken referentietabellen om configuratie-informatie op te slaan, zoals accountstatussen en klanttypen. Deze worden vaak weergegeven door getallen die moeten worden gedecodeerd en toegewezen aan de juiste labels en beschrijvingen. Eenvoudige details, zoals weten of geldbedragen inclusief belasting zijn of dat ‘1’ ‘Ja’ en ‘0’ ‘Nee’ betekent in de database, zijn cruciaal voor nauwkeurige interpretatie en gebruik van gegevens.

Wanneer eigenaren van bronsystemen en datateams geïsoleerd opereren, neemt de kans toe dat niet aan de databehoeften van het bedrijf wordt voldaan. Dit kan gebeuren omdat de benodigde gegevens ontbreken of omdat datateams niet over de expertise beschikken om de benodigde gegevens op de juiste manier te extraheren. Dergelijke hiaten kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor het bedrijf, vooral als het gaat om kritieke gegevens en rapporten.

Een partnerschap voor succes

De voordelen van nauwe samenwerking tussen bronsysteemeigenaren en datateams zijn aanzienlijk. Naast het verbeteren van de nauwkeurigheid van gegevens, verhoogt deze samenwerking de algehele efficiëntie bij het leveren van data-analyseprojecten. Dit gebeurt door een soepele informatiestroom, met name tijdens de ontwerp- en analysefasen.

Dit teamwork stroomlijnt en optimaliseert ook de uitvoeringsfase, omdat vragen over datamapping, transformatieregels en andere problemen met brongegevens sneller en effectiever worden opgelost.

Wanneer eventuele zorgen over de kwaliteit en juistheid van gegevens zijn weggenomen, kan het resulterende toegenomen vertrouwen resulteren in succesvollere projecten. Van hun kant zijn de bronteams beschikbaar om te helpen bij noodzakelijke reconciliaties, waardoor een hoge gegevenskwaliteit tijdens de ontwikkelingsfase wordt gegarandeerd.

Betrokken zijn

De samenwerking tussen eigenaren van bronsystemen en datateams is de sleutel tot elk succesvol data-analyseproject. Het maakt niet uit of het bronsysteem intern of extern wordt beheerd, datateams hebben de steun van deze eigenaren nodig om het succes van het project te garanderen.

Dit betekent dat organisaties hun IT-afdelingen zo moeten inrichten dat ze een nauwe samenwerking bevorderen, vooral als het gaat om datateams en eigenaren van bronsystemen. Actief samenwerken aan data-analyseprojecten is noodzakelijk geworden in de hedendaagse verbonden bedrijfsomgeving.

Archives

Related Articles